Trädgårdsrummen


Mer info och bilder då kameraladdaren kommer.

På toppen av berget
Här uppe når de sista solstrålarna vår tomt. Just nu har vi bara en bänk där men det ska kompletteras med krukor och även lite mer växtlighet vid bergets fot.Inunder björken
Under tårbjörken finns ett rufsigt rum där man bara kan vara. Sitta i hängstolen och koppla av med grön utsikt.
Planer: plantera hasselört som marktäckare istället för gräset.Bärlunden
Mormorshallon, gula hösthallon, björnbärshallon, björnbär, 2 gojibär, röda, vita & svarta vinbär, krusbär, havtorn. Rabarber(ska flyttas). Nästan alla buskar har rotspärr i form av nedgrävda remmar av presenning. Här har jag lyckats få upp ett staket på ena längan där de högväxande buskarna kan bindas upp. Jag använde gran som stolpar och billigaste (och säkert bland det sköraste) spaljévirket 2.5x2.5 cm samt hampatråd.
Planer: Smultron och jordgubbar ska få flytta hit.Fruktlunden
Två äppelträd- ett Transparente blanche och ett okänt. Ett päronträd - Esperens herre.
Planer: plantera ett plommonträd och rama in lunden med en låg häck. Ha marktäckare istället för gräsmatta och en fin sittplats.
Hemliga gången
Hopp om djungelkänsla i skuggan.

Skogsstigen
Tre blåbärsbuskar och en klätterhortensia som är på gång att klättra upp för ekstammen.
Planer: plantera lingon mm samt ansluta till planerade tjärnen och myren. Mer ormbunkar!Passagen
Mellan de två bergen, i skrevan, fanns en lerfylld gång som det inte gick att dra skottkärran på då det regnat. Leran grävdes bort och byttes ut mot krossade betongpannor. Ovanpå detta lade vi ut svartmålade lastpallar. Både fuktälskande och torktåliga växter har planterats längs med gången/passagen.
Plan: lägga ut geoduk på vissa ställen där gräs, ek & hallonsly gärna vill kika upp. Ta bort en gammal rutten stubbe och färdigställa gången. Sätta belysning på undersidan av lastpallarna.

Altanen
Har med inspiration från ett nr ur Viivilla snickrat ihop 2st växthyllor. Lite sneda och skeva men inget man märker när man tittar på dom. Har målat med Rustas grå järnvitrol. Den färgen använde jag även då jag tyckte en utav äppellådorna jag hade såg för ny ut. Den var nästan orange men blev sedan härligt grå.  Se den äppellådan här.


Japansk-inspirerad skuggaltan/rabatt
Grässorter, murgröna, bambu, röd japansk lönn.


Köksträdgården (påbörjad)
Åkte till Rindö och Orminge våren -13 för att hämta tegelpannor och betongpannor. Först med lillepluttbilen och sen med Volvon och släp. Blocket bortskänks är ju toppen! Betongpannorna hamnade krossade i "passagen" medan de krossade tegelpannorna ska få utgöra gångar i trädgårdslandet. Tungt jobb, men gratis. Än har jag bara hunnit skaffa mig pallkragar som nu är inoljade och målade i svart, nästa år blir det till att ordna marken så att jag kan börja bereda gångarna. 

Pallkragar inför målningTjärnen (ej påbörjad)

Myren (ej påbörjad)

Växthuset (ej påbörjat)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej där!
Lämna gärna en mening eller två så blir jag väldans glad.
Ha en strålande dag!